Blockchain, AI tarafından tehdit ediliyor

ChatGPT gibi üretken AI araçları, rollerin otomasyonu sebebiyle blockchain mühendisleri için çok ciddi riskler oluşturabilir.

AI, işletmelerin neredeyse hepsinde entegre durumda. Bu durumun, firmalar için herhangi bir risk taşıdığı konusundaki çalışmalar sürüyor. Konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi üretken AI araçları aslında rollerin otomasyonu sebebiyle blockchain mühendisleri için çok ciddi riskler oluşturabileceği söyleniyor. Bu sebeple firmalar AI teknolojilerine çok dikkat etmeli ve uzmanlar onu kullanırken verilerini iyi korumalı.

Blockchain mühendisliği rollerine araştırmacılar, yüzde 97,1 risk puanı veriyor. Aynı zamanda ‘web ve dijital arayüz’ tasarımcılarına muhasebeciler ve finansal analistlere ek olarak yüzde 100 maruz kalma puanı veriliyor. Bu puanlar fazlasıyla dikkate alınmalı.

ChatGPT gibi AI araçlarının artan gücüyle ve kullanımıyla işletmelerin blockchain mühendisliği görevlerinin ciddi bir bölümünü otomatikleştirmeye çalışması ise mümkün. Bu durumda da çalışanlar için riskler başlıyor. Kullanırken bunun farkına varılmayabiliyor ama genel resme bakıldığında mühendislerin verilerini çok dikkatli korumaları gerektiği de bir gerçek.

Buna ek olarak blok zinciri rollerine yönelik risklerde kilit bir faktör ise şu: Aslında bu belirli pozisyonların temel beceri ihtiyaçlarından kaynaklanıyor. Yine konuyla ilgili yapılan bir araştırma bu rol için temel bir beceri kategorisi olarak temel kriptografi anlayışını öne çıkarıyor.

Bir diğer önemli veri de programlama dillerinde yeterlilik ve yazılım geliştirmede iyi bir geçmişin konsey tarafından en önemli yetenekler arasında yer alması. Blockchain, üretken AI teknolojilerinin ortaya çıkışı sırasında özellikle otomasyona maruz kalan diğer çeşitli teknoloji rollerine bir yenisini daha eklemiş oldu.

Genel olarak baktığımızda, üretken AI gelişmesini sürdürüyor ve bu durumda da neler yapabileceği hala net bir şekilde belirlenemiyor. Bütün bunlar birleştirildiğinde, karşımıza ciddi risk potansiyelleri çıkıyor. OpenAI tarafından desteklenen araştırma, çalışanların yüzde 19’unun görevlerinin en az yüzde 50’sini otomatikleştirdiğini de ortaya koyuyor. Bu oran ise küçük görülemeyecek kadar önemli.

Yapılan çalışma, daha yüksek maaş verilen mesleklerin genellikle üretken AI araçları ile daha yüksek bir otomasyon riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Bütün bu bilgiler sonucunda Blockchain geliştiricileri aslında yazılım mühendislerine kıyasla daha fazla risk altındalar. Ayrıca teknoloji bu hızla gelişmeye devam ederse ve AI her iş alanına girerse istihdama yönelik potansiyel riskine ilişkin bazı korkulara sebep olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu