Boston Dynamics’in Atlas robotu inşaat işlerini deniyor

İnsansı bir robot olarak Atlas, yürümeye başlayıp, akla gelebilecek her türlü dengesiz araziyi kullanarak hareket etmeye odaklanıyor.

Dünyanın en gelişmiş insansı robotu olan Boston Dynamics’in Atlas’ı yeni gelişmelerle karşımıza çıkıyor. Boston Dynamics’in en son yayınlanan YouTube videosunda Atlas bazı gerçek işler yapmaya çalışıyor. İnsansı bir robot olarak Atlas, bir laboratuvarda yürümeye başlayıp, akla gelebilecek her türlü dengesiz araziyi kullanarak hareket etmeye odaklanıyor. Robotun güncellemesinde gerçek kavrayıcılar var. Bileği ve tek bir hareketli parmağı olan kelepçe tarzı basit eller herhangi bir şeyi tutmalarına yardımcı oluyor.

Robot bilimindeki her şey gibi, bir nesneyi alıp taşımak da göründüğünden daha karmaşık. Atlas, ekstra kütlenin dengesini nasıl etkileyeceğini hesaplarken, aldığı nesneye göre dünyanın neresinde olduğunu bulmalı, eller için bir kavrayış planı yapmalı ve nesneyi kaldırıp manipüle etmeli. Bütün bunları da yapay zeka destekli bir robottan beklemek gerçekten sabır işi olacak.

Atlas bu süreçte alışmak için çok uğraşıyor. Ağır nesneleri taşırken koşuyor, zıplıyor ve dönüyor. Eşyaları toplamak, robota gerçek işi yapmayı öğretmenin başlangıcı olarak görülüyor ve gelişme gözlemlendikçe zorlu bir inşaat sahasında da neler yapacağı izlenecek. Bunlara ek olarak Boston Dynamics, makinenin çalışmasını sağlayan bazı yazılımları da açıklıyor.

Robot için, gerçek dünyadaki bir robotu parçalamadan hareketlerin koreografisini yapabilecekleri yeni bir simülatör var. Gerçek dünyanın her zaman değişen istikrarsız doğası, Atlas’ın dik durabilmek için otonom olarak bir milyon küçük hareket kararı vermesi gerektiği anlamına geliyor. Simülatör, Boston Dynamics’in her türlü numarayı programlamasına izin veriyor.

Atlas sadece renkli kamera ve Lidar modülü ile görebiliyor. Bu, etrafta dolaşmak için yeterli ancak her ikisi de güvenlik, nesne tanıma ve navigasyon için tonlarca kameraya sahip olan Stretch ve Spot üretim robotları gibi değil. Boston Dynamics her zaman gerçek dünyaya yönelik robotlar inşa etmeye çalışan bir şirket olarak adını duyurdu ve bu, robotları diğer robotik projelerinde genellikle görmediğiniz bir dayanıklılıkla kurmak zorunda olduğu anlamına geliyor. Bu sebeple zaman içerisinde çabaları sonuç verecek ve Atlas gerçekten çok iyi işleri kendi başına yapabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu