Çinli çip üreticileri ABD’li tedarikçilerin kısıtlamalarına yakalandı

Biden yönetiminin uyguladığı yaptırımlar genişletilerek Çinli şirketleri birkaç nesil geride tutmayı hedefliyor. 

Son haftalarda Çin’in yarı iletken endüstrisinin koşulları daha da kötüye doğru keskin bir dönüş yaptı. Şimdi ise Çin merkezli çip üreticilerinin ABD’li tedarikçilerine olan ihracatı yeni kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı.

Çin Merkezli Çip Üreticiler ABD’li Şirketlere Tedarikte Zorlanıyor

Biden yönetimi, 7 Ekim’de belirli çiplerin ihracatını ve daha da önemlisi, Çinli çip üreticilerine belirli teknolojileri kullanan araçların satışını engelleyen kapsamlı bir dizi ihracat kısıtlamasını açıklamıştı. Açıklanan bu yeni kurallar, Trump yönetimi esnasında uygulanan yaptırımların çok ötesine gidiyor ve Çinli şirketleri birkaç nesil geride tutmayı hedefliyor. 

Yönetim tarafından yapılan açıklamada mevcut düzenlemenin “ulusal güvenliğimizi korumak ve askeri uygulamalarla hassas teknolojilerin Çin Halk Cumhuriyeti’nin askeri, istihbarat ve güvenlik hizmetleri tarafından satın alınmasını önlemek” olduğu belirtildi. 

Daha önce, yarı iletken ekipman üreticilerinin, cihaz üreticisini en gelişmiş çiplerden kesme etkisine sahip olan Huawei’ye satış yapan şirketlere tedarik etmeleri engellemişti. Trump yönetimi ayrıca, 10 nanometrenin altındaki özelliklere sahip çipler yapmak için gerekli olan EUV litografi araçlarının satışını da yasaklamıştı. Mevcut düzenleme ile birlikte ABD artık kendi teknolojilerinin kullanılarak Çin’de çip üretiminin yapılmasının önüne geçmek istiyor. Bu durumun ABD’li şirketleri nasıl etkileyeceği ise şimdilik bilinmiyor.  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu