Göz teması kuran robotlar seansların akışını değiştiriyor

Grup terapileri ya da toplu ortamlarda konuşmaktan çekinen insanların ruh hallerini tespit etmek için kullanılacak robot yeni ufuklar açıyor.

İsveç’in en köklü teknik üniversitelerinden KTH, Royal Institute of Technology araştırmacıları göz teması kurma konusunda oldukça gelişmiş özelliğe sahip bir robot geliştirdiler. Özellikle grup terapilerinde ya da toplu bulunulan ortamlarda konuşmaktan çekinen insanların ruh hallerini ve tepkilerini tespit etmek için kullanılacak robot, yeni ufuklar açıyor.

Mikro değişimlerden büyük çıkarımlar

Sarah Gillet ve Ronald Cumbal isimli iki araştırmacının başını çektiği proje, göz teması sayesinde robotların eğitim amaçlı olarak çok farklı rollere bürünebileceğini iddia ediyor: “Özellikle farklı dillerden oluşan bir grupta herkesin söz alıp katılım sağlamasını bekleyemezsiniz. Bu tarz bir durumda mikro değişimleri gözlemlemeniz gerekir. İşte bizim robotumuz tam da bunu yapıyor. Üstelik robotumuzun göz teması sayesinde kurduğu bağ bir süre sonra isteksiz katılımcıları motive etmeye başlıyor.”

Grup dinamikleri

İlgili Makaleler

Araştırma, yabancı dil öğrenen bir sınıfta gerçekleşiyor. Ancak sınıfta birkaç tane de anadili o dil olan kişi bulunuyor. Genelde bu tarz kişilerin baskın olduğu ortam, robotun yönlendirmesiyle dili öğrenen kişilerin katılımını sağlıyor. Cumbal, robotun müdahalesi sayesinde grup dinamiklerinin değiştiğini söylüyor. Gelecekte okulların ve eğitim sisteminin yapısını değiştirme potansiyeli olan proje, psikolojik araştırmalarda da kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu