Havalimanındaki bakterileri yok eden dezenfektan robot!

Xenex LightStrike adlı robot, yoğun ultraviyole ışık kullanarak mikropları yok ediyor.

Pandemide hayatı kolaylaştırmak adına robotlara çok iş düşüyor. Bunlardan bir tanesi de  Xenex LightStrike ismi verilen ve virüs ile bakterileri temizlediği iddia edilen robot. Şu an için Teksas’ta yer alan San Antonio Uluslararası Havalimanı’nın belirli yerlerinde kullanılan bu gelişmiş robot yoğun ultraviyole ışık kullanarak mikropları adeta atomlarına ayırıyor.

Rakipsiz bir robot

Özellikle check-in masalarında, bagaj teslim bölgelerinde, bekleme alanlarında ve tuvaletlerde aralıksız olarak görev yapan robotlar alanın büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 10-15 dakika içerisinde dezenfekte işlemini tamamlıyor. Yoğun bir laboratuvar test sürecinin ardından göreve başlayan robotlardan alınan sonuçlara göre özellikle zemin üzerinde canlı kalabilen SARS-CoV-2 virüsünün yok edildiği tespit edilmiş. Bu gelişme üzerine mühendisler özellikle fiziksel temas yolu ile bulaşın önüne geçilebileceğini düşünerek robotu geliştirmeye başlamış.

Robotun geliştiricisi Xenex, piyasaya COVID’e karşı etkili tek robotun kendi ürünleri LightStrike olduğunu iddia ediyor. Siz bu satırları okuduğunuz esnada ise ABD’de birçok hastane LightStrike siparişi veriyor ya da halihazırda kullanıma geçiyor. Xenex’in kurucularından Dr. Mark Stibich, “Özellikle havacılık sektörü pandemi nedeniyle durma noktasına geldi. Riski azaltıp havalimanlarını hareketlendirmek tek arzumuz. Pilot bölge olarak çalışmaya başladığımız Teksas’ta çok iyi sonuçlar alıyoruz. Dolayısıyla gelecek için umutluyuz.” diyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu