Hindistan’da COVID-19’a karşı robot desteği kullanılacak

Noida bölgesindeki Yatharth Hastanesi, Mitra robot başta olmak üzere diğer üç modeli de yoğun şekilde kullanacak.

Hindistan’da pandemi kaynaklı vaka sayıları rekor kırmaya devam ediyor. COVID-19 kaynaklı kayıpların sayısı 120 bini geçti. Bu nedenle hükümetler robotların desteğini alarak hastanelerde oluşan yığılmayı azaltmayı hedefliyor. Intenvo Robotics isimli şirket yüzeyleri dezenfekte eden, hasta ve yakınların sorularına cevap veren ve hasta ile doktor arasında video görüşmesi sağlayan üç farklı model geliştirdi.

Güven kazanan robot

Firma daha önce de geliştirdiği robotlarla özellikle Hindistan’da oldukça seviliyordu. “Dost” anlamına gelen 10 bin dolar etikete sahip Mitra isimli robot, yüksek satış rakamları elde etmişti. Yüz tanıma teknolojisine sahip Mitra robot, hastalara isimleriyle hitap edip bağımsız olarak hastanede gezinerek hasta, doktor ve hasta yakınları arasında benzersiz bağlar kuruyordu.

İlgili Makaleler

Invento Robotics CEO’su Balaji Viswanathan Mitra hakkında, “Mitra hemşirelerin ya da doktorların asistanı gibi görev yapabiliyor. Gerektiğinde hastanın değerlerini ölçüp ilgili hekime haber veren Mitra, yoğunluğa rağmen işleyişi rahatlatıyordu.” diyor. Viswanathan’a göre, insanlar ilk başta Mitra’ya tepkiliyken Mitra başarılarıyla kısa zaman içinde herkesin güvenini kazanmayı başardı.

Şimdi hükümet desteği ile birlikte Hindistan’nın kuzeyinde yer alan Noida bölgesindeki Yatharth Hastanesi, Mitra başta olmak üzere diğer üç modeli de yoğun şekilde kullanacak. Bir süredir tedarik sorunu ile uğraştığı için üretim kapasitesi düşen Invento Robotics, yavaş yavaş eski hızına kavuştuklarını ve pandemi sürecinde robot tedarik etmeyi kendilerine misyon edindiklerini belirtiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu