İddialara göre Çin, siber güç olarak ABD’den 10 kat üstün

Çin, yeniden organize edilen gelişmiş siber savaş araçları ile ABD ile eşit kabul edilen tehlikeli bir tehdit olmakla övünüyor.

Çin’in siber uzay operasyonları, geçmişte “baştan savma” olarak görülse de şimdilerde ülke, çevrimiçi yetenekleri ile son on yılda hızla büyüyerek ABD ile eşit kabul edilen tehlikeli bir tehdide dönüştü. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping yönetimindeki Çin’in askeri ve hükümet tarafından yeniden organize edilen teşkilatları, artık gelişmiş siber savaş araçları ve ABD’nin sahip olduğu güçlü casuslukla övünüyor. Batılı siber güvenlik uzmanları Çin’i trilyonlarca dolarlık özel ve gizli bilgileri çalmakla itham ediyor.

Daha sinsi çevik ve tehlikeli

ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu tarafından geçen hafta yayınlanan raporda, “Çin, son on yılda siber yeteneklerini muazzam bir şekilde artırdı ve bugün siber uzayda ABD için zorlu bir tehdit oluşturuyor.” denildi. On binlerce Çinli askeri bilgisayar korsanı ABD’ye karşı savaşa hazırlanıyor. Rapor, Çin’in siber saldırılara ABD’den on kat daha fazla birlik ayırdığını söyledi. Rapora göre Halk Kurtuluş Ordusu, siber savaş misyonlarını desteklemek için 60.000 kadar asker kullanıyor. 785 sayfalık rapor, “Bu uzun soluklu çabaların bir sonucu olarak, Çin’in siber uzaydaki faaliyetleri ABD için artık geçmişte olduğundan daha sinsi, çevik ve tehlikeli.” ifadelerine yer verdi.

Komisyon raporunun bir diğer özelliği ise Çin’in siber uzay operasyonları, politikaları ve aktörleri hakkında bugüne kadarki en ayrıntılı kamu değerlendirmesi olması. Raporda, Pentagon’un siber savaş yeteneklerini güçlendirmek için çalıştığı, ancak “insan gücü ve kaynaklarla sınırlı” olduğu belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu