IMEI kayıt ücreti yeni yılda artıyor!

IMEI kayıt ücreti olarak bilinen ve yurtdışından getirilen telefonlardan alınan harç miktarı yeni yıldan itibaren zamlanıyor.

2020 yılı içinde yurtdışından getirilen telefonlardan alınan harç ücreti 1.838 TL idi. Bu tarz telefonların Türkiye’deki sisteme kayıt olması için alınan bu ücret, yeni yıldan itibaren artırılıyor.

Her yıl bu tip harçların artış miktarı yıl sonunda belirleniyordu. Bu yıl da benzer bir durum oldu ve yurtdışından getirilen cep telefonlarından alınan IMEI kayıt ücretine de zam yapıldı. Yeniden değerlenmi oranı olarak açıklanan yüzde 9.11 oranında uygulanan zam ile beraber telefonlar için pasaport kayıt ücreti de 2.006 TL’ye yükseldi.

Rakamın artması yurtdışından telefon getirip kullanmak isteyenlerin bu hayallerinden vazgeçmesine neden oldu. Zira özellikle yüksek fiyatlı modellerde pasaport harcına rağmen az da olsa bir makul durum vardı. Ancak bu artışla beraber bu makileyet makası da kapanmış gibi görünüyor. Yine de iPhone 12 Pro Max gibi tavan fiyatı 20 bin TL’ye yükselen telefonlar için yurtdışından getirtmek hala mantıklı olabilir.

Öte yandan yurtdışından telefon getirseniz bile bu telefonu sadece kayıt edilen pasaportun sahibi kullanabiliyor. Bu da bir başkası üzerine kayıtlı telefonun o kişi dışındakiler tarafından kullanılmasını engelliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu