İngiliz denizaltı robotu test dalışlarına başladı

10 metre uzunluğunda ve 10 ton ağırlığındaki robot, türünün ilk örneği olarak algılayıcı ve bilgisayarlar başta olmak üzere sistem testi dalışlarına başladı.

XLUUV (Extra Large Uncrewed Underwater Vehicle) isimli yeni bir askeri kategori oluşturan robotu dilimize Ekstra Büyük Mürettebatsız Sualtı Aracı olarak çevirmemiz mümkün. Daha önce Boeing firması Echo Seeker isimli bir robot geliştirirken İngiltere Manta isimli başka bir robot geliştirmişti. Fakat bu robotun en yenilikçi özelliği görev tipine göre yeni komponentlerin kolayca sisteme dahil edilebilmesi ya da devre dışı bırakılabilmesi.

Yeni fırsatlar

İngiltere Savunma Bakanlığı, “Bu robot ile deniz kuvvetlerimizin gelecekte oluşabilecek ihtiyaçları için esnek bir çözüm altyapısı oluşturuyoruz. Operasyonlarda esnek bir konsept olarak konumlandırdığımız bu robot denizaltının sektöre ivme katacağına inanıyoruz.” açıklaması üzerine uzmanlar bu robotların aslında özel şirketlere cazip gelen bir fırsatlar yaratacağı konusunda hemfikir.

Nükleer tehdit unsuru

Okyanusların çetin ortamında görev alabilecek robotların modüler yapıya sahip olması tahmin edilebileceği gibi maliyetleri düşürecek önemli bir etken. Özellikle okyanusun derinliklerine inildiğinde iletişim, navigasyon gibi su yüzeyindeki en temek unsurlar bile engel haline gelebiliyor. Denizin dibindeki bu zorlu ortam aslında ülkelerin bu koşullara uygun gizli silahlar geliştirmesine zemin hazırlıyor. Bu tarz bir robot savunma amaçlı olarak kullanıldığında özellikle gizli nükleer denizaltı ve diğer silahların tespitinde önemli rol oynayacak. Dolayısı ile bu tarz bir robotu en etkin geliştiren ülke, yeni bir pazar yaratacak.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu