İngiltere 2030’da robot ordu kurmayı planlıyor

İngiltere 2030 yılına kadar toplam 30 bin savaş robotuna sahip olacak

Robot savaş teknolojisine yapılan yatırım İngiltere’nin robot askerlerden oluşan bir ordu kurmayı hedeflediğini gösteriyor. İngiliz silahlı kuvvetlerinden Gen Sir Nick Carter’a göre, 2030 yılına kadar toplam 30 bin savaş robotu ordunun himayesinde olacak.

Carter özellikle 2025 yılı gibi son bulması beklenen robot ordu yatırımlarının uzatılmasının bunun en büyük kanıtı olduğunu söylüyor: “Açıkçası 2030 ve sonrası için genel olarak ordumuzun 120 bin personelden oluşmasını ve bunun en az 30 bininin robot olacağını düşünüyorum. Robotlar da tam otonom özellikte olacağı için yapay zeka ile kendi kendini yönetecek. Hedef elbette savunma. Askeri politikamız içinde asla robotları saldırı amaçlı düşünmüyoruz. Bir politika prensibi ve askeri ahlak kuralları gereği çatışmada güç kullanacak tek kişi insan faktörüdür ve bu gelecekte de değişmeyecek.”

Yatırım artıyor

Carter tam olarak açıklamasa da hükumetin yatırım konusunda cömert davrandığını ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde en modern sistemlerin robot orduya entegre edileceğine güveninin tam olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Özellikle orduya katılmak isteyen profesyonel askerleri her geçen gün daha zor buluyoruz. 82 bin kişilik profesyonel asker hedefimizin 10 bin altındayız. Zamanla bu sayının da daha düşeceğini tahmin ediyorum. Dolayısıyla robotlar ordunun açıklarını kapatacaktır.”

İlgili Makaleler

Carter sözlerine devam ederken Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’na gönderme yaparak, “Bu dönemde İngiltere doğru hesaplama yapamadı ve cephelerdeki asker sayısını tutturamadı. Aynı hatayı tekrarlamak istemiyoruz.” diyerek yeni bir küresel savaş bekleyip beklemediklerine dair soruyu, “Ben sadece riskten bahsediyorum.” şeklinde cevapladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu