İnternet kullanıcıları 'tehlikeyi' tercih ediyor!

İnternet kullanıcılarının yarısı güvenli değil tehlikeli olan seçeneği seçiyor.
İnternet kullanıcıları sıklıkla rastladıkları potansiyel tehditleri tanıyamıyor. Bu, Kaspersky Lab tarafından gerçekleştirilen ve dünyanın çeşitli yerlerinden 18.000 kişinin katıldığı bir testin sonucu. Test sırasında kullanıcılar, internetten dosya indirme veya sosyal ağ sitelerini görüntüleme gibi düzenli olarak karşılaştıkları çeşitli potansiyel tehlikeli durumlarda gözlemlenmiş ve bu konularda yeterince bilinçli davranmadıkları görülmüş.

İnternet konusunda yardımcı olan test

Dijital ortamda kullanıcı güvenliği bir dizi etkene bağlı. Öncelikle kullanıcının doğru kararları alabilme becerisi önemli. İnternetteki alışkanlıklarınız dijital kimliğinizin, paranızın ve kişisel verilerinizin korunmasına yardımcı olabileceği gibi suçlular için kolay av olmanıza da neden olabiliyor. Kaspersky Lab, kullanıcılara internet konusunda ne kadar bilgili oldukları ve internetteki davranışlarının güvenli olup olmadığını anlama konusunda yardımcı olan bir test ile bu soruna dikkat çekti.
Testte her senaryoda çeşitli yanıt seçenekleri yer aldı. Her yanıta muhtemel olumsuz sonuçların sayısına bağlı olarak bir puan atanırken; kullanıcının davranışı ne kadar güvenliyse puan o kadar yüksek.
16 ülkeden katılımcılar toplam 150 üzerinden ortalama 95 puan aldı. Yani muhtemel durumların yalnızca yarısında güvenli seçeneği seçmiş, diğer durumlarda ise kendilerini gizli bilgilerin ele geçirilmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya bırakmışlar.

Mailin şüpheli ekini kontrol etmeden açıyoruz

Test sırasında katılımcıların yalnızca yüzde 24’ü kimlik avcılığına yönelik sahte sayfayı da seçmeden orijinal web sayfasını belirleyebilmiş. Ayrıca katılımcıların yüzde 58’i, orijinal sayfayı seçmeden yalnızca kullanıcı ve şifre bilgilerini çalmak için tasarlanmış kimlik avcılığı sitelerini seçmiş. Ayrıca kullanıcıların onda birinin şüpheli e-postalara ekli dosyaları herhangi bir şekilde kontrol etmeden açmaya hazır olduğu gözlemlenmiş ki bu, birçok durumda zararlı bir programı başlatmakla eşdeğer. Katılımcıların yüzde 19’u ise tehlikeli olduğu için bir programın kurulumunu engellemeye çalışan güvenlik çözümünü devre dışı bırakmış.
 
 

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu