Mercedes-Benz, EQS elektrikli arabası için 56” Hyperscreen geliştirdi

Alman otomobil devi Mercedes, ön konsolu uçtan uca donatan EQS'in yapay zeka tabanlı Hyperscreen isimli panelini tanıttı.

Otomobil üreticisi Mercedes, EQS lüks EV’sinin tüm ön konsol genişliğini kaplayacak 56 inçlik bir bilgi-eğlence sistemi olan MBUX Hyperscreen’i tanıttı. MBUX Hyperscreen, sekiz çekirdekli bir CPU ve 24 GB RAM ile donatıldı. Yansıma önleyici Gorilla Glass ile kaplı OLED kullanılan panel, bir kamera ve ışık sensörü sayesinde de parlaklığı otomatik olarak ayarlıyor. Bu da bazı araç içi ekranlar gibi gece yapılan sürüşlerde dikkat dağılımını önlüyor. 

Üç bölümden oluşan Mercedes-Benz’in yeni teknolojisi, tek bir cam panel altında birleşiyor. Ekranlardan ilki dijital gösterge paneli işlevi görüyor ve EV’den beklenen tüm detaylar bu panelden kontrol ediliyor. Dijital gösterge panelinin yanında ise bilgi-eğlence sistemi bulunuyor. Bu sistem üzerinden navigasyon ve diğer uygulamalara erişilebiliyor. Ön yolcuya ayrılan üçüncü ekranda ise radyo ve medya gibi bölümler kontrol ediliyor.

Hyperscreen’in boyutu kadar arayüzü de dikkati çekiyor. İhtiyaçlara göre özellikleri gösteren ve öneren yapay zekaya odaklanan Mercedes, Hyperscreen’e kişiselleştirebilme özellikleri de ekledi. Sistem, makine öğrenimi sayesinde sürücülerin sürüş ayarlarını da kontrol altında tutabiliyor. Bu özellik sayesinde sisteme farklı sürücü profilleri de kaydedilebiliyor. Yani seçilen profile göre EQS, tamamen kişiye özel bir otomobil haline geliyor.

İlgili Makaleler

“Hey Mercedes” komutu ile çalışan kontrol sistemine sahip EQS’in yapay zeka hafızası, hayatı kolaylaştıran günlük rutinlere dair de bazı özellikler sunuyor. EQS örneğin, her gün aynı saatte yapılan şeyleri belirleyerek otomatik bir şekilde rota oluşturabiliyor. Hatta rutin olarak yapılan telefon görüşmeleri için de aynı saatte bu kişiyi aramak isteyip istemediğinizi soruyor.

Yapay zeka dışında da oldukça yetenekli olan Hyperscreen’in orta kısmındaki ana dijital ekran, ihtiyaç duyulan tüm sistemlere erişim sağlıyor. Mercedes, MBUX sistemlerinden toplanan verileri EQS’te kullanarak ana ekranda en çok kullanılan sistemlerin en başta görünmesine imkan verecek. 

MBUX Hyperscreen ile 2022 Mercedes-Benz EQS ailesi şimdiye kadar yapılmış en fütüristik otomobillerden biri olacak. Şirket şu an için net açıklama yapmasa da sistemin diğer elektrikli modellerde de bulunacağı söyleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu