Nikon’dan yapay zeka ile ineklerin doğum zamanını tespit eden kamera!

Sistem, gebe ineklerin doğumdan yaklaşık beş saat önce sergiledikleri belirtileri, artan hareket ve buzağının amniyotik kesesinin başlangıcını tespit edebiliyor.

Nikon, yapay zeka destekli bir görüntüleme kamerası geliştirdi. Bu sistem, çiftliklerdeki gebe ineklerin doğum yapmaya yakın olduklarını tespit edebiliyor. Kamera, bir yapay zeka sistemiyle birleştirilmiş ve bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla çiftçilere, bir buzağının doğmak üzere olduğu zaman hakkında uyarı gönderiyor.

Nikon, ineklerin doğum yapmak üzere olduğunu algılayan yapay zekalı görüntüleme kamerası yaptı
Nikon, ineklerin doğum yapmak üzere olduğunu algılayan yapay zekalı görüntüleme kamerası yaptı

Nikon bu AI’yi 2021 sonbaharında eğitmeye başlamış ve 2023 Şubat’ında Japonya’nın güneybatısındaki dört çiftlikte kavram kanıtı testleri yapmış. Sistem, gebe ineklerin doğumdan yaklaşık beş saat önce sergiledikleri belirtileri, artan hareket ve buzağının amniyotik kesesinin başlangıcını tespit edebiliyor. Nikon’un Kazuhiro Hirano’suna göre, şirket ayrıca bir dişi ineğin kızgınlık döneminde olduğunu ve diğer davranışsal kalıpları da tespit edebilmek istiyor.

Bu sistem, bir çiftlikte yaklaşık 100 inek için yıllık 900.000 yen (yaklaşık 186.600 TL) maliyetle sunuluyor. Bu sistem, doğum mevsiminde gebe inekleri sürekli kontrol etme ihtiyacını azaltarak çiftçilere verimlilik kazandırıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu