OpenAI, yapay zeka tasarım stüdyosu Global Illumination’ı satın aldı

Bu, OpenAI'nin şu anda 30 milyar dolar değerindeki "kâr amacı güden" ilk satın alımına işaret ediyor.

OpenAI, New York merkezli yapay zeka startup’ı Global Illumination’ı bünyesine kattı. Bu, OpenAI’nin şu anda 30 milyar dolar değerindeki “kâr amacı güden” ilk satın alımına işaret ediyor. OpenAI’nın kuruluşundan bu yana ilk açık satın alması olan bu hamle, yapay zeka alanındaki etkisini daha da genişleteceğini gösteriyor. İşlem detayları kamuoyu ile paylaşılmazken, bu birleşmeyle ilgili heyecan büyük.

OpenAI’nın resmi blogunda yer alan kısa açıklamada, “Global Illumination’ın OpenAI’de yaratacağı etki için oldukça heyecanlıyız. Tüm Global Illumination ekibi, ChatGPT dahil olmak üzere ana ürünlerimiz üzerinde çalışmak üzere OpenAI’ye katıldı.” ifadelerini kullandı.

Global Illumination nedir?

Global Illumination, 2021 yılında Thomas Dimson, Taylor Gordon ve Joey Flynn tarafından kuruldu. Bu girişim, yapay zekayı kullanarak yaratıcı araçlar, altyapı ve dijital deneyimler geliştirme amacını taşıyordu. Paradigm, Benchmark ve Slow gibi önde gelen risk sermayesi firmalarının desteklediği Global Illumination ekibi, daha önce Instagram, Facebook, YouTube, Google, Pixar ve Riot Games gibi devlerde ürünler geliştirmiş deneyimli isimlerden oluşuyor.

Özellikle Instagram’da mühendislik direktörü olarak görev yapan Thomas Dimson, platformun keşif algoritmalarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştı. Dimson aynı zamanda Instagram’ın Keşfet sekmesi deneyimi, akış sıralaması, Hikayeler sıralaması ve IGTV gibi kilit projelerinin başlangıcına da öncülük etti.

Global Illumination’ın en son başarısı ise, web için geliştirilmiş açık kaynaklı bir çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu olan “Biomes” oldu. Ancak bu birleşme sonrasında ekip, daha geniş kapsamlı ve çeşitli projelere odaklanarak, eğlence alanının ötesine geçmeyi hedefliyor.

OpenAI yapay zeka alanında zirveyi hedefliyor

OpenAI, şimdiye kadar açık satın alma stratejisinden uzak durmuş olabilir, ancak Microsoft ve önde gelen firmaların milyarlarca dolarlık yatırımıyla desteklenen bir şirket. Aynı zamanda gelişmekte olan yapay zeka şirketleri ve organizasyonlarına yatırım yapmak amacıyla fonlar ve hibe programları işletiyor.

ChatGPT’nin küresel başarısına rağmen, OpenAI’nın geçtiğimiz yıl bu başarıyı elde etmek için 540 milyon doların üzerinde bir yatırım yaptığı ve Google gibi büyük oyunculardan yetenekleri çekmek için kaynaklar kullandığı bildiriliyor.

2022 yılında 30 milyon dolar gelir elde eden OpenAI’nın CEO’su Sam Altman, yatırımcılara 2023 yılında bu rakamı 200 milyon dolara, 2024 yılında ise 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. OpenAI’nın bu stratejik satın alma ile nasıl bir büyüme ivmesi kazanacağı ve yapay zeka alanındaki etkisini nasıl artıracağı ise merakla bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu