Robot “sanatçı” İngiliz Parlamentosu’ndaki soruları yanıtlıyor

Dünya'nın ilk ultra gerçekçi robotu olarak tarihe geçen Ai-Da, yeni teknolojilerin endüstrileri nasıl etkileyeceğine dair soruları yanıtladı.

Robotlar bugünlerde hamburgerleri çevirmekten büyük depoları yönetmeye kadar her şeyi yapıyor. Şimdilerde ise robotların yeni hedefi parlamentoya girmek ve sanat yapmak! Ai-Da, dünyanın ilk ultra gerçekçi yapay zekası olarak tanımlanıyor ve kendisi “insansı robot sanatçısı”. Lordlar Kamarası’nda konuşan ilk robot olarak tarihe geçen Ai-Da, yeni teknolojilerin mevcut endüstrileri nasıl etkileyeceğine dair sorulara cevap verdi.

“Hayatta olmasam da hâlâ sanat üretebilirim”

İnsansı robot sanatçısı, sanat simsarı ve galeri direktörü Aidan Meller tarafından tasarlandı. Meller de soruşturmada hazır bulundu. Robot, fikri mülkiyetin ve yaratıcı iş gücünün yeni teknolojilerin ilerlemesinden nasıl etkilenebileceğini daha iyi anlamaları için yapılan bir soruşturmada yer aldı. Ayrıca çeşitli sorulara çarpıcı yanıtlar da verdi.

Örneğin Ai-Da’ya gelecekte sanat yaratmada teknolojinin rolü de soruldu. Ai-Da yanıt olarak, “Teknoloji sanat yaratan sanatçılar için hem bir tehdit hem de bir fırsat olabileceğinden, sanatın daha geniş alanı üzerindeki etkisi konusunda net bir cevap yok.” dedi ve ekledi: “Lordlar Kamarası komitesine verdiği demeçte “Bilgisayar programları ve algoritmalardan oluşuyorum. Elbette onlara bağımlıyım. Hayatta olmasam da hâlâ sanat üretebilirim!”

Ai-Da’nın web sitesinde, sanatsal yeteneklere sahip bir robot yaratmanın arkasındaki amacın, çevremizdeki dünyayı düşünmek ve sorgulamak olduğu belirtiliyor. Sitenin iddiasına göre robot sanatçı “sanatı yaratır, çünkü sanatın artık yalnızca insan eyleminin gerekliliği tarafından kısıtlanması gerekmiyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu