Rusya’ya rağmen Çin, ABD için hâlâ en büyük tehdit

Pentagon savunma stratejisine göre, Pekin'den gelen tehdit ABD ordusunun nasıl donatılacağını ve şekillendirileceğini belirleyecek.

Çin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına rağmen ABD için en büyük güvenlik sorunu olmaya devam ediyor. Yeni bir Pentagon savunma stratejisine göre, Pekin’den gelen tehdit ABD ordusunun gelecek için nasıl donatılacağını ve şekillendirileceğini belirleyecek.

Çin tek rakip

Geçtiğimiz hafta yayınlanan belge, Çin ile çatışmanın “ne kaçınılmaz ne de arzu edilir” olduğunu söylese de, Pekin’in “kilit bölgelere hakimiyetini” önleme çabasını anlatıyor. 80 sayfalık rapor Güney Çin Denizi’ndeki agresif askeri yığılmaya da referans veriliyor. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına dikkat çeken satırlar arasında Moskova’nın nükleer silahlar, siber operasyonlar ve uzun menzilli füzelerle ABD ve müttefikleri için ciddi bir tehdit olduğu yer alıyor.

Savunma Bakanı Lloyd Austin Pentagon’da yaptığı konuşmada, “Çin, hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetine hem de bunu yapacak güce sahip olan tek rakip” diyor. Austin Rusya’yı da göz ardı etmiyor. “Çin’den farklı olarak Rusya, uzun vadede ABD’ye sistematik olarak meydan okuyamaz. Ancak Rus saldırganlığı, çıkarlarımız ve değerlerimiz için acil ve keskin bir tehdit oluşturuyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu