Silikon Vadisi’nin Altın Çağı Sona Eriyor

Pandemi ile birlikte ekonomide yaşanan sıkıntılar teknoloji şirketlerini de zora sokuyor. Yeni dönemde Silikon Vadisi altın çağı sona eriyor.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar ABD ekonomisini olumsuz etkiliyor. Artan faiz oranları, yavaşlayan büyüme ve halkın büyük teknoloji şirketleri hakkındaki değişen görüşler, Silikon Vadisi’nin altın çağını sonlandırıyor. 

Silikon Vadisi Şirketleri Zor Günler Yaşıyor 

ABD ekonomisinde yaşanan sıkıntılar ve artan resesyon beklentisi, teknoloji şirketlerini de olumsuz etkiliyor. Snapchat’te yaşanan büyük işten çıkartmalar, Apple ve Meta’da yaşanan değerleme düşüşleriyle birlikte teknoloji şirketlerinin işe alımları dondurması giderek artan düşünceyi yeniden canlandırdı: Silikon Vadisi’nin altın çağı sona eriyor…

Uzman kişiler tarafından yapılan açıklamalara göre, Silikon Vadisi’nin altın çağının sona erip ermediği sorusunu yanıtlamak basit değil. Teknoloji endüstrisi, son yıllarda dünyanın büyük bir kısmını çevrimiçi olmaya zorlayan ve teknoloji hizmetlerine talep patlamasına neden olan bir pandamı tarafından desteklenmişti. Pandemi sonrasında yaşanan bu büyüme her ne kadar etkileyici olsa da kısa süreli oldu. Pandemi ile yüksek maaşlar ve ofis avantajları artık şirketleri bu harcamalardan kaçınmasına yol açtı. 

Washington Üniversitesi’nde profesör olan ve The Code: Silicon Valley and the Remaking of America’nın yazarı olan Margaret O’Mara, “Silikon Vadisi’nde bir süredir devam eden bu parti sonsuza kadar devam edemezdi. Pek çok yönden, her şeyin aşırı boyutlara ulaştığı devasa bir yükselişin ardından normal şartlara dönüyoruz.” dedi. 

Yaşanan bu eğilimler, teknoloji dünyasının daha önce yaşamadığı ve dolayısıyla bağışıklığının olmadığı büyük bir küresel gerileme ile daha da kötüleşiyor. Bununla birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz aylarda faiz oranlarını üç kez artırmış ve Fed’in bu ay gerçekleştireceği toplantıda da faiz oranlarını daha fazla bir şekilde artırması bekleniyor. 

Silikon Vadisi Coğrafyası Değişiyor

Uzmanlar ayrıca Silikon Vadisi’nin coğrafyasının da değiştiğini belirtiyor. San Francisco’nun güneyindeki bölge için her şeyi kapsayan bir terim olan Silikon Vadisi, yaklaşık bir asırdır kendisini bir inovasyon merkezi olarak kültürdeki yerini sağlamlaştırmıştı. Bununla birlikte pandamı ile birlikte teknoloji endüstrisi artık Silikon Vadisi’nin dışına genişliyor ve teknoloji şirketleri için artık ABD’de olmak varlıklarını devam ettirmek için elzem bir konu değil. Tüm bu gelişmelerle birlikte Silikon Vadisi’nin artık eski popülerliğini yitirdiğini ve altın çağını kaybettiğini söyleyen uzmanların sayısı ise her geçen gün artıyor. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu