Son teknoloji ürünü ameliyat robotu, neşteri eline aldı

İskoçya’nın Tayside bölgesinde yer alan Ninewells Hastanesi’nde çok gelişmiş bir robot ameliyatlarda kullanılmaya hazır hale getirildi.

Kanser başta olmak üzere üroloji, kulak, burun ve boğaz operasyonlarında da kullanılacak robot cerrah özellikle çok ince müdahale gerektiren tümör alımı gibi işlemlerde daha güvenli kabul edilip daha yüksek başarı oranına sahip olduğu iddia ediliyor.

Hızlı iyileşme süreci

Tabii ki bu başarının altında özellikle robotun çok hassas yapıda geliştirilen ve ince işlerde kullanılan elleri öne çıkıyor. Uzmanlar robot sayesinde hastaların daha az komplikasyon yaşayıp daha hızlı bir iyileşme süreci yaşadıklarını dile getiriyorlar. Elbette şu an için ameliyatı tamamen robotun yapması söz konusu değil. Cerrahların gelişmiş bir aracı olarak kullanılacak robot için doktorlar da özel ve yoğun bir eğitim alacak. Baş ve boyun bölgesindeki kanserler üzerine uzmanlaşan doktor Jai Manickavasagam, “Robotun yardımıyla birçok hastaya çok büyük fayda sağlayacağız. Özellikle bu bölgede yoğunlaşan sinirlere zarar vermeden çok daha hassas müdahale edebilme şansına sahip olduğumuz için hastalarımıza daha faydalı olabileceğiz.” diyor.

İlgili Makaleler

Seçme hakkı

Kolonoskopi alanında da büyük kolaylık ve hız sağlayacak robot hastaların tercihine bırakılacak. Herhangi bir güven sorunu yaşayan hastalar yeni teknolojiyi tercih etmeme hakkına sahip olacaklar. Robot cerrahların planlama dahilinde Nisan ayı içerisinde tam teşekküllü kullanıma hazır hale gelmesi hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu