Alibaba tekel karşıtı bir soruşturma ile karşı karşıya

Çinli yetkililer, yerel teknoloji devlerinin tekelci uygulamalarını engellemek için adımlar atıyor.

Çin’in piyasa düzenleyicisi, Alibaba’nın “şüpheli tekelci davranışları” hakkında bir soruşturma başlattı. Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, web sitesinde tekel karşıtı soruşturmayı duyuran kısa bir açıklama yayınladı. Düzenleyiciler, Alibaba’nın özellikle “ikisinden birini seç” politikasına itiraz etmiş görünüyor. Bu politikanın, satıcıları yalnızca Alibaba’nın platformlarında satış yapmaya zorladığı söylenirken JD.com ve Pinduoduo gibi rakip e-ticaret web sitelerinde satış yapmalarının engellendiği belirtiliyor.

South China Morning Post; düzenleyicinin, uymaları gereken dokuz kuralı tartışmak üzere Salı günü Alibaba, JD.com, Tencent, Meituan, Pinduoduo ve Didi Chuxing’i bir toplantıya çağırdığını bildirdi. Ek olarak, bu teknoloji devlerinin “rakiplerini zorlamak veya tekelleşmek amacıyla maliyetin altındaki ürünleri satmasının kesinlikle yasaklanacağı” söylendi.

Alibaba incelemeye alınan Jack-Ma’nın tek şirketi değil. Çinli düzenleyiciler aynı zamanda, dijital ödeme hizmeti Alipay’in sahibi ve Alibaba üyesi Jack Ma’yı kuran Ant Group’un 34 milyar dolarlık halka arzını da engelledi.

Elbette, Alibaba şu anda anti-tekel ve anti-tröst soruşturmalarıyla karşı karşıya olan tek teknoloji devi değil. Google, Aralık ortasında bir yıl içerisindeki üçüncü anti-tröst davasıyla sarsıldı. Federal Ticaret Komisyonu da yakın zamanda Facebook’u, Instagram ve WhatsApp’ı edinmek için rekabet karşıtı davranışlarla suçladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu