Bacaklı robotlar, insanlarla çalışmak için hazır mı?

Uzmanlar, metalden yapılmış ve saatte 30 km kadar hızla koşabilen bacaklı robotların, insanlar için risk oluşturmasından endişe ediyor.

Son zamanlarda yapılan yeni bir araştırma oldukça önem taşıyor. Bu araştırmaya göre, mobil robotların gerçek dünyada etkileşime girebilmesi ve ayak uydurması zaman alabilir. Bilindiği üzere artık robotların üretimi ve gelişimi ile ilgili çalışmalarda ciddi bir artış söz konusu.

Araştırmada, bacaklı robotlar makinelerin güvenliğinin test edilmesi için belli bir çerçeve açıklıyor. Yani bacaklı robotlar aslında hareket edebilmek için mekanik uzuvlara güveniyor. Aynı zamanda bu çalışma şunu ortaya koyuyor: Robotik modeller, gerçek hayatla kıyaslandığında her zaman tahmin edilebilir şekilde hareket etmiyor, bu sebeple de başarılı olup olmayacakları net olarak belirlenemiyor. Konuyla ilgili olarak uzmanlar şunları söylüyor: “Yapılan bu çalışma robotik sistemlerin karmaşık olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Aynı zamanda testin eksiksiz olarak yapılması da hayati önem taşıyor. Çünkü nasıl hareket edecekleri ya da tepki verecekleri hala net bir şekilde belirlenmedi.”

Bu bilgilere ek olarak robotlar, aslında daha karmaşık ve zor görevleri yerine getirmek için de geliştiriliyor. Bu sebeple bilim dünyasında robotların ve yapay zekanın gelişimi aslında bütün hayatımızı etkileyecek kadar önemli. Mobil robotların da güvenlik standartlarının belirlenmesi gerekiyor. Aynı zamanda uzmanlar, metalden yapılmış ve saatte 30 km kadar hızla koşabilen bacaklı robotların, tahmin edilemez yerlerde insanlarla çalışması gerektiğinde, hiç planda olmayan sonuçların ortaya çıkabileceğini, bunun da son derece tehlikeli olacağını belirtiyor. Yaptıkları çalışmalarda da asıl amacın kullanıcılara ne kadar risk oluşturduğunu tespit etmek olduğuna dikkat çekiyorlar.

İlgili Makaleler

Son olarak şunu da belirtmeliyiz ki, robotların farklı yürüyüşlerde görevleri yerine getirmesi de inceleniyor. Böylece herhangi bir aksilikle karşılaştıklarında nasıl tepki verecekleri ölçülecek. Aynı zamanda bu çalışma, senaryo tabanlı bir güvenli testi çerçevesi geliştiriyor. Bu sebeple de oldukça önemli. Araştırmacılar, bu durumun bacaklı robotların ticari dağıtımını da onaylamada yardımcı olacağına dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu