En iyi bulut projeleri

Gartner’ın araştırmasına göre hali hazırda dünyadaki IT harcamalarının sadece yüzde 4’ü bulut bilişime yapılıyor. Ancak bu alanın oldukça hızlı bir büyüme içinde olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. IDC’nin 2014’ün 3’üncü çeyreğine ilişkin açıklamış olduğu rakamlar da bunu kanıtlar nitelikte. Açıklanan rakamlara göre 2014’ün üçüncü çeyreğinde bulut altyapılarının dünyada genelinde elde ettiği toplam gelir bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 6.5 milyar dolara yükseldi. Bu büyümede genel bulut platformlarının önemli bir pay alması dikkat çekti. Genel bulutun hızlı bir büyüme içinde olduğunu belirten IDC, bulut altyapı gelirlerinde genel bulut payının neredeyse yarısına ulaştığını söylüyor.
Sonuç olarak şirketlerin bulut bilişime yönelik harcamaları hızlı bir şekilde artıyor ve bu da bulut alanında dikkat çekici projeleri ortaya çıkarıyor. IT PRO olarak dünyadan dikkat çekici bulut projelerini sizler için derledik.

coca gorselCoca-Cola dolum tesisleri IT otomasyonuna ilham verdi

Multi milyar dolarlık içecek firması Coca-Cola’nın, özellikle veri depolamadaki operasyonlarında ilham kaynağı otomatik dolum tesisleri. Bunu söyleyen uluslararası şirketin Platform Mimarı Michael Connor’ın kendisi. Connor, Coca-Cola olarak hayata geçirdikleri bu bulut projesini Las Vegas’ta geçtiğimiz yıl ekim ayında düzenlenen Splunk konferansında anlattı. “Bantlar üzerinde dönen milyonlarca kola şişesi görüntüsünü muhtemelen görmüşsünüzdür. Bu otomasyonun harika bir senfonisi” diyen Connor, Amazon Web Services (AWS) bulut yapısı üzerine Splunk kurarak nasıl bir veri yönetimi ve analitik platformu yarattıklarını anlatıyor.
Günde 1.9 milyar içecek sunan Coca-Cola’nın bu sistemi yaratmasının arkasında tek bir neden var, o da aldığı tüm karar alma süreçlerinde veriyi kullanma isteği. “Çünkü veri olmadan siz, sadece fikri olan bir kişisiniz” diyen Connor, projeyle ilgili şu açıklamaları yapıyor: “AWS’ye 2013 sonunda geçtik. Hedefimiz yaptığımız en küçük şeyi otomasyona dökmekti. Bunu başardık ve sonuç olarak IT servis taleplerinde yüzde 80’lik bir düşüş kaydederek yüzde 40’lik bir operasyonel tasarruf sağladık.”

Walking Dead’in satışlara olumlu etkisi

Connor, ayrıca, Splunk ve AWS’nin uygulanmasından önce Coca-Cola’nın topladığı çok sayıda veriden yararlanmak için büyük bir savaş verdiğini de itiraf ediyor. Oysa Coca-Cola, müşterilerinin damak tadının nasıl değiştiğini veya herhangi bir zamanda hangi markaların en fazla değere sahip olduğunu tespit etmek için bile veriyi kullanıyordu. “Firmamızda ‘veri kartelleri’ tarafından yönetilen çok sayıda küçük veri adası bulunuyordu. Bu adamlar veriyi o kadar sıkı yönetiyorlardı ki, hiç kimseyle paylaşmıyorlardı” diyen Connor, herhangi bir Coca-Cola projesinde zamanın ve paranın yüzde 90’ının bu sözde kartellerden veri edinmeye harcandığını belirtiyor.
Ancak şimdi AWS üzerindeki Splunk sayesinde Coca-Cola, çok çeşitli kaynaklardan gelen verileri Connor’un “veri gölü” adını verdiği yere akıtabiliyor. Önceden yaratamadığı kontrol panelleri ve görselleştirmeleri verileri kullanarak oluşturabiliyor. Connor, “Bu güçlü verileri sadakat programlarında, otomatlarda, sosyal medyada, dolandırıcılığı engellemede ve hatta promosyonlarımızda kullanmaya başladık” diyor ve açıklamasını şöyle sürdürüyor: “Daha önce hiç yapamadığımız biçimde müşterilerimizi tanıyabiliyoruz artık. Örneğin bu sistem sayesinde Coca-Cola, popüler dizi Walking Dead başlamadan hemen önce üniversite kampüslerindeki otomatlardan satışlarda büyük bir artış olduğunu açığa çıkardı. Şişeleme makinelerimizin gurur duyacağını düşündüğüm bir otomasyon düzeyini başardık” diyor.

112 bin çalışanını bulut tabanlı Office 365’e geçirdi

BASFKimya devlerinden birisi olan BASF global çaptaki 112 bin çalışanını birbirine bağlamak için bulut tabanlı Microsoft Office 365’ten yararlanıyor. BASF’ın açıklamasına göre 2015 ortalarında tüm çalışan e-posta hesapları Microsoft Office 365’e geçmiş olacak.
BASF çalışanlarının tamamı e-posta ve dokümanlara herhangi bir yerden erişebilecek ve Office paketi aynı zamanda takımlar arasındaki işbirliğini de geliştirecek. Ayrıca bulut çözümünün “sabit IT’ye nazaran daha esnek olacak şekilde ölçeklenebileceğini ve organizasyonun büyümesiyle birlikte kolaylıkla ve hızla genişletilebileceği” belirtiliyor firma tarafından.

IBM Notes’ın yerini aldı

BASF Grubu Bilgi Servisleri ve Tedarik Zinciri Operasyonlarında Global Süreçler ve Kurumsal Mimari Kıdemli Başkan Yardımcısı Wiebe Van der Horst şunları söylüyor: “Bu global konuşlandırmanın amacı iş süreçlerimizi optimal seviyede destekleyen ve çalışanlarımızın kullandığı cihazlardan bağımsız olarak çalışan kullanıcı dostu, verimli bir IT çözümü oluşturmak.”

1 2 3 4Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu