Entegratörlük Çin yemeği gibi

Akkök Holding’in sistem entegratörü olan IT şirketi Aktek Bilişim, hem grup içi hem de grup dışı şirketler için çok farklı alanlarda projelere imza atıyor. Aktek Bilişim Genel Müdürü Reha Çetin, entegratörlük işinin doğasında bir Çin yemeği gibi çok çeşitlilik olduğu inancında. Çetin, “Bu kolay iş değil. Adı bile zor zaten. En-teg-ra-tör…” diyor.
Kimya ve enerji sektörlerinin güçlü oyuncularını bünyesinde barındıran Akkök Holding’in 2007 yılında kurduğu Akkök Bilişim, 2014’ten bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Teknopark alanında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin önde gelen sistem entegratörlerinden biri olarak çok farklı alanlarda projeler geliştiren Aktek Bilişim’in Genel Müdürü Reha Çetin, taşınmadan sonraki süreci Aktek 2.0 olarak tanımlıyor. Teknopark alanına taşınmalarından bu yana birçok yenilikçi projeleri hayata geçirmeye başladıklarını anlatan Çetin, sistem entegratörlüğünü Çin yemeğine benzetiyor. “Tatlısı, tuzlusu, acısı, ekşisi bir arada olmalı. Bilgiyi iyi karıştırmalı, diri tutmalısınız” diyen Çetin, Türkiye’de neden büyük ve vizyonu geniş sistem entegratörlerine ihtiyaç olduğunu anlattı.
Teknoparka taşınmanız ile birlikte neler değişti?
Burası son dört yılda Türkiye’de en hızlı gelişen teknopark alanlarından biri. Ağustos 2014’te taşındık. Taşınmadan sonrasını Aktek 2.0 olarak adlandırıyoruz. Şimdiye kadar 5 teknokent projesi sunduk ve kabul edildi. Artı 10 proje daha oluşturmuş durumdayız. Ayrıca TEYDEP desteği için TÜBİTAK’a bir proje sunmuş durumdayız. Onaylanmasını bekliyoruz. 2 proje daha planlıyoruz. Aktek’in daha önce portföyünde olmayan işler bunlar.
Büyük bir holdinge bağlı olarak faaliyet göstAeren bir IT şirketi olarak projelerinizin ne kadarını grup dışı şirketlere sunuyorsunuz?
2014’te 39 milyon TL olan ciromuzun yüzde 35’i grup dışı işlerimizden geldi. Geriye kalan yüzde 65’i grup içi çalışmalarımızdan sağladık. 3 yıl önce grup dışı faaliyetlerimizden sağladığımız gelir yüzde 20 seviyelerindeydi. Ciromuz ise 20 milyon TL civarındaydı. Bu yaşadığımız büyümenin önemli bir yansıması.
Grup dışı müşterilerimiz arasında bankalara sunduğumuz çözümler var. Ayrıca yazılım projelerimizden önemli bir gelir elde ettik.
2014’te yoğunlaştığınız projelerden bahsedebilir misiniz biraz?
2014’te özellikle yazılım ve katma değerli projelere yoğunlaştık. Bunlar arasında Akkök Grubu şirketleri için gerçekleştirdiklerimiz var. Akkök Grubu’nun dört faaliyet alanı var. Bunlardan biri kimya.  Aksa ile dünyanın lider akrilik elyaf üreticisiyiz. Dow Chemical ile birleşecek dünyada karbon elyaf üretimi yapan 9 üreticiden biri haline geldi. Enerji sektörü de bizim için yatırım yapılabilir kritik sektörlerden. Burada elektrik dağıtım ve üretim alanlarında faaliyet gösteriyoruz.

1 2 3 4Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu