Japonya’da bürokratik devrim: Disket ve CD-ROM zorunluluğu tarih oluyor

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, başvuru sahiplerinin resmi belgeleri doldururken bu eski manyetik medyayı kullanma zorunluluğunu kaldırdı.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, işletmelerin resmi başvurularında disket ve CD-ROM kullanma zorunluluğunu kaldırarak, teknolojideki değişimlere ayak uydurdu. Bu hamle, hem iş dünyasını hem de teknoloji entuziastlarını memnun edecek bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, başvuru sahiplerinin resmi belgeleri doldururken bu eski manyetik medyayı kullanma zorunluluğunu kaldırdı. Geçen haftaya kadar yaklaşık 1.900 resmi başvuru sürecinde işletmelerin ek veriler içeren disketler ya da CD-ROM’lar (özellikle) sunmaları gerekiyordu.

Japon hükümeti Ağustos 2022’de disketin günlerinin sayılı olduğunu belirtmişti. O dönemde bir hükümet bakanı açıkça “Bugünlerde disketleri nereden satın alabilirsiniz?” diye sormuştu. Bakan daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, resmi form başvurularına eşlik edecek belirli ortamları şart koşan kuralların hızla değiştirileceğini söyledi.

Disketler (ve CD-ROM’lar) gibi eski çıkarılabilir depolama formatlarıyla çalışma zorunluluğunun Japonya bürokrasisinden kaldırılması, ilgili herkesi kesinlikle rahatlatacaktır. IBM ilk disketleri 1973 yılında, yani 50 yıldan uzun bir süre önce piyasaya sürdü. Disket mekanizmalarının üretiminin ne zaman sona erdiğini bilmiyoruz ancak son disket medya üreticisi olan Sony, on yıldan uzun bir süre önce disket üretimini durdurdu.

Japon hükümeti disket ve CD gibi belirli ortamların sunulmasını gerektiren yüzlerce resmi prosedürü güncellemek için biraz zaman alabilir ya da hemen değişikliklere gidebilir. Bununla birlikte, 2022 yılında ABD’de hala faaliyet gösteren canlı bir disket işletmesi olduğunu tespit edebildik. Geriye kalan bu tek işletme, aviyonik ve sağlık sektöründen nakış sektörüne kadar uzanan geniş bir yelpazedeki müşterilerin yanı sıra hobicileri ve retro bilgisayarcıları da besliyor.

ABD merkezli floppydisk.com’un sahibi Tom Persky, disket işinin sonunun yaklaştığını kabul etti. 2022 yılında disket işinin biteceğini düşünmeden önce yaklaşık dört yıl daha olduğunu söylüyordu. Persky hala geri dönüşüm için postayla günde yaklaşık 1.000 disket almaya devam ediyor. Bu yazının yazıldığı sırada Persky, yeni-eski stok 3,5 inç disklerin yanı sıra, test edilmiş geri dönüştürülmüş disklerin 50’li paketlerini 19,95 dolardan satıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu