NFT’nin gerilemesi, kripto varlıklara parlak bir gelecek sunuyor

Kripto varlıklar dünyasında yaşanan düşüş, NFT'ler için çok daha parlak bir geleceğe yol açacak gibi görünüyor.

Sadece birkaç ay önce, NFT’ler teknolojideki en sıcak trend olarak görülüyordu. Paris Hilton’dan Snoop Dogg’a kadar ünlüler para kazanıyor ve teknoloji vizyonerleri meta evrenin onların arkasına nasıl inşa edilebileceğini hayal ediyorlardı. Şimdi öyle görünüyor ki çoğu kişi ciddi zararlar yaşadı. Peki bu durum avantaja dönüşebilecek mi?

NFT’de gerileme, işten çıkarmalara sebep oldu

NFT verilerine yönelik yapılan araştırmalara göre, haftalık NFT ticaret hacmi, geçen Mayıs ayındaki 1,12 milyar dolarlık seviyeden, Ağustos ortasında çok daha yavaş bir şekilde 53,28 milyon dolara düştü. Benzer şekilde, haftalık NFT satışları geçen yılın sonunda haftada yaklaşık bir milyon iken yaklaşık 280 bine düştü. Bu eğilim de o zamandan beri devam ediyor.

Gerileme, kripto para birimi firmalarının davranışlarında da görülecek. En büyük NFT pazarı olan OpenSea, CEO Devin Finzer’in “kripto kışı” olarak adlandırdığı duruma yanıt olarak çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkardığını duyurdu. Haziran ayında, en iyi bilinen kripto platformu Coinbase, bin 100 çalışanı işten çıkardı. Muhtemelen bundan geri dönüş olmadığını bilmek için şu anda kripto pazarlarında meydana gelen kaosu takip etmeniz gerekecek. İngiltere hükümeti de NFT’ler konusunda Kraliyet Darphanesi’ne bu yaz üretimi durdurma emri verdi.

İlgili Makaleler

Artık kimse NFT satın almakla ilgilenmiyor

NFT yatırımı yapanların sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bir süre önce piyasa çıldırmıştı ve ciddi bir para akışı vardı. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu da NFT alıp satıyordu. Aslında yaşanan bu gerileme, NFT topluluğunun farklı bir yanını da ortaya çıkarıyor. Konuyla ilgili olarak uzmanlar şöyle söylüyor: “İnsanlar bu işi sevdiklerini söyleseler de onlar sadece para kazanmayı seviyorlar. Hiç para kazanılmadığında da kimse başka bir şey aramak için uğraşmıyor.”

NFT’ler için daha parlak bir gelecek mümkün mü?

Uzmanlar, gerilemeyi iki ana faktöre bağlıyor: NFT sahiplerinin faturalarını ödemek için nakde çevirmelerine yol açtığına inandığı daha geniş kasvetli ekonomik tablo ve NFT alanının bilgisayar korsanları ve dolandırıcılarla dolu olduğu gerçeği.

Konuyla ilgili olarak uzmanlar, “Her gün insanların saldırıya uğradığı, bağlantılara tıkladıkları, tüm NFT’lerini ve paralarını kaybettikleri ne yazık ki bir gerçek. Yanlış bir şeye bir tıklayarak hepsini kaybedebilirsiniz ve bunun geri dönüşü de yok. Tam da bu yüzden çok dikkatli olunması gerekiyor.” diyor.

NFT sahiplerine varlıklarını güvenli bir şekilde nasıl yöneteceklerini öğretmek için alanda daha fazla eğitim ve öğretim olması gerektiğini savunan uzmanlar, “Olması gereken diğer şey güvenlik” diyerek düşüncelerini belirtiyor. Bir teknoloji olarak NFT’lerin geleceği konusunda iyimser olmak gerekiyor ve yüksek kaliteli eserlerin NFT’lerini satan ciddi sanatçılar için hala bir gelecek olabileceğini savunmanız gerekiyor. Olumlu bir işaret olarak yakın zamanda yayınlanan bir NFT’yi örnek göstermek doğru olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu